Pengunjung Setia

Thursday, November 18, 2010

ISK ( Ini lah Sejarah Kita) 3

assalamualaikum... salam shahdu :) :) :)


tujuan hidup manusia....matlamat


apakah tujuan kita hidup??


kenapa kita hidup??


dalam hidup ni kita nak apa??
(jawapan yang sering kita dengar...dah Allah bagi kita hidup....laa mestilah laa nak bahagia..nak berjaya..nak capai cita-cita dan impian kita..kan setiap manusia ada impian sendiri..apa daaa...)


sedar tak kita.. melalui persoalan itu ada satu jawapan yang kita jarang memberinya dan sedar akan hakikat sebenarnya....kalau lah jawapan kita macam tu...habis tu apa function atau fungsi adanya hari akhirat..syurga dan neraka?? kalau setakat nak capai cita-cita..nak jadi doktor laa nak jadi saintis laa...nak jadi kaya laaa..semua gelaran dan kekayaan itu boleh bawak mati ker..boleh bawak ke akhirat nanti ker...


hmm astaghfirullahalazim...kita lupa apa tujuan utama kita berada di dunia..dan kita lupa merujuk pada Al Quran..semua nya dah tersirat dalam Al Quran..dalam Al Quran ada tertulis 
" Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.  Aku tidak menghendaki rezeki sedikitpun dari mereka dan Aku tidak menghendaki supaya mereka memberi-Ku makan. Sesungguhnya Allah Dialah Maha Pemberi rezeki Yang Maha kuat kukuh kekuasaanNya" (51:56-58)


Seperti mana yang kita tau..kita ni hamba Allah..jadi sebagai hamba mesti patuh pada tuannya kan...tugas utama kita beribadah kepada Nya dan menuruti segala suruhanNya dan meninggalkan segala larangaNya... cuba kita bayangkan hamba dalam cerita kat TV tu...hmm ya Allah kalau hamba tu tak ikut cakap tuannya..habis lah mesti dia kener seksa...tapi sedar tak Tuan kita juga akan menyeksa kita kalau kita tak taat pada Nya...haaa ya Allah seksa Tuan kita lebih dasyat dari apa yang kita tengok kat TV tu...tapi adakah kita sedar akan perihal itu??


haaa lagi satu tujuan kita dilahirkan di dunia...dalam Al Quran tertulis lagi.. " Dan ingatlah ketika Tuhan mu berfirman kepada malaikat, " sesungguhnya Aku hendak menjadikan seseorang khalifah di bumi"..."


Alaaa..aku tak cukup baik laa haa, ilmu pun tak cukup lagi niihh...belum sampai seru laa nak jadi khalifah..nanti kalau aku dah baik..dah taubat..ko doakan jer laa aku jadi khalifah yaa... hmmm macam pernah ku dengar ayat itu..tapi dimana yaa...hohoo betul tak..banyakkan dialog ni yang kita dengar...laaa dah Allah kata kita dilahirkan untuk jadi khalifah.. baik ker tak baik ker..cukup ilmu ker tak ker..kita tetap kena jadi khalifah...nak jadi khalifah ni bukan macam para pemimpin...tak jadi pemimpin pun boleh jadi khalifah...bukan perlu haiiii sekalian manusia jom kita buat baik..beri ceramah sini sana...bukan itu ajaaa cik adik cik akak cik abang sekalian....apa yang kita buat seharian tu pun dah kira contoh-contoh seorang khalifah..makan, tidooo study dan sebagainya...maksud nya...khalifah ni memastikan manusia terus berada dalam landasan ibadah kepada Allah...macam tadi ...kawan ummul kata...doa dulu sebelum makan...kami pun berdoa.. haaa ajak berdoa tu pun adalah salah satu contoh yang baik macam mana nak jadi khalifah..benda remeh-temeh pun tanpa kita sedar memberi gambaran samaada kita ni berperanan sebagai khalifah ker tidak..pokoknyaa semua perilaku kita laaa...
haaa cup cup...betul ka dalam hidup kita..kita dah jalankan tugas kita sebagai hamba Allah dan khalifah dimuka bumi ini...cuba kita tengok kitaran hidup kita...haaaa so macam mana nak keluar dari kitarah bodoh nii???

kita mestilah ada matlamat yang jelas dan praktikkan apa yang patut dibuat untuk mencari keredhaan dan keberkatan Allah..so nak dapat semua tu mestilah kita jalankan tugas kita dulukan..baru lah dapat gaji..haa apa tugas kita?? saya tau !!! nak jawab..nak jawab...mestilah laaa menjadi khalifah :) ......... betul-betul :)

haaa perasan tak sesuatu...syyuuuuuu senyap....nak tau tak....kalau laa kita tak sedar akan matlamat utama kita...kalau laa kita sama macam kitaran bodoh tu....sama lah kita macam robot...robot ada otak tak?? haaa tak adakan...tu sebab dipanggil kitaran bodoh....mahluk seperti kita ni laa manusia ada otak..kompem laaa pandai...tapi jaga-jaga..tersalah langkah..tak pasal-pasal macam robot..yer laa robot akan menjalankan tugas yang telah di setting oleh tuannya berulang-ulang kali...sampailah robot tu mati sebab dah rosak....haaa kita pun buat benda yang sama setiap hari ...sampai satu masa..nyawa kita ditarik...sebabtu laaa kita kener jadikan hari ini lebih baik dari semalam berpandukan matlamat utama kita..
contohnya...telur !!! kuning tu sebagai matlamat kita..putih tu pulak...sebagai alat dan cara mencapai matlamat kita..maksud disini...apa yang berada disekeliling kita, semua keadaandan termasuklah bermacam-macam jenis manusia.. semuanya alat untuk kita capai matlamat utama kita...kann..kann


sunnahtullah

Sunnah Allah adalah ketentuan dan peraturan yang digariskan oleh Allah sebagai panduan bagi manusia dalam menjalani kehidupan...merangkumi dua aspek.. sains tulen (guna otak kiri) dan sains sosial (guna otak kanan).. sains tulen ni macam matematik, fizik, kimia...sains sosial pulak macam sejarah, seni dan macam-macam lagi...

Sesungguhnya telah berlalu sebelum kamu sunnah-sunnah Allah; Karena itu berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (rasul-rasul).  (ayat Al Quran 3:157)

haaa sebabtu laaa kalau kita perasaan kebanyakan orang yang mahir dalam sains tulen dipergunakan oleh orang yang mahir sains sosial...

contohnya sejarah....yang membicarakan perjalanan manusia, perkara-perkara yang berlaku ketika dulu...dan banyak lagi yang telah ditetapkan Allahsebagai pengajaran pada manusia....perasan tak selama ni...kita ditipu hidup-hidup dengan kapitalis barat....dengan zaman mesolitik nya..paliolitik nya..logam nya..laa yang kita belajar kat sekolah dulu....tapi adakah perkara tu benar?? (fikir-fikirkan) sebabtu laa ummul kata...orang yang mahir pada sains tulen ajaa akan ditindas dengan orang yang mahir sains sosial...haaa bab-bab sejarah ni..kita citer dilain posshh..waaaa banyak betul posstt pasal ISK ni...banyak wooooo citer nak dikongsikan ni....tunggu yaaa :)


No comments: